8 Μαρτίου 2017

Σπαγγέτι με κέιλ, λεμόνι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά






Η εποχή του αγαπημένου μου κέιλ είναι τώρα. Ένα είδος λαχανίδας, αρκετά δυσεύρετης (ακόμα τουλάχιστον) στη χώρα μας. Χρόνο με το χρόνο όμως αυτό το ωφέλιμο μα και νόστιμο λαχανικό γίνεται πιο γνωστό, η παραγωγή του εξαπλώνεται κι έτσι αργά μεν αλλά σταθερά αρχίζει να πωλείται όλο και σε περισσότερα σημεία, που βέβαια είναι οι μεγάλες λαϊκές αγορές κυρίως των Αθηνών. Σε σούπερ μάρκετ δεν έχει τύχει να συναντήσω ακόμα και θα ήθελα να μου πείτε αν το έχετε δει εσείς.  




Όποτε το βρίσκω προσπαθώ να το μαγειρέψω με όσο περισσότερους τρόπους γίνεται αφού πρώτα βέβαια φτιάξω τα φοβερά και τρομερά κέιλ τσιπς μου. Τα τσιπς αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πατατάκια, κι αυτό δεν το λέω μονάχα εγώ αλλά όλοι όσοι τα έχουν δοκιμάσει και κυρίως θα επικαλεστώ τις γνώμες των μικρών παιδιών που τρε-λαί-νο-νται γι΄αυτά και ξέρετε πως στα πατατάκια δεν βρίσκουν εύκολα υποκατάστατο!!




Ωστόσο επειδή το μικρόβιο της αναζήτησης το έχω μέσα μου, θέλω να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι με τα υλικά μου και σε άλλες παρασκευές. Τα κέιλ λοιπόν τα χρησιμοποίησα φέτος για πρώτη φορά σε μακαρονάδα. Μια μακαρονάδα με απλές, ξεκάθαρες γεύσεις που αφήνει το λαχανικό αυτό να παίξει μπάλα και να επικρατήσει πάνω στο ουδέτερο μακαρόνι.




Η μακαρονάδα αυτή θα έλεγα ότι συνδυάζει δύο συνταγές αν εξαιρέσει κανείς το λεμόνι. Την κλασική ιταλική aglio, olio e peperoncino  και τα kale chips στα οποία αναφέρθηκα πριν. 

Τα κέιλ σοτάρονται –σχεδόν τηγανίζονται-  σε ελάχιστο ελαιόλαδο και γίνονται αρκετά τραγανά. Πάνω τους πέφτει η πιπεριά τσίλι, το μπούκοβο και το λεμόνι δίνοντάς τους αψάδα και οξύτητα. Είναι ομολογουμένως μια αρκετά καυτερή μακαρονάδα με ιδιαίτερη γεύση. 




Πριν την φτιάξετε, εφ΄όσον το έχετε αποφασίσει, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα ώστε να πετύχετε αυτό ακριβώς που θέλετε σε γεύση. Είναι η μακαρονάδα του δεκάλεπτου που όμως φαίνεται πως έχετε σπαταλήσει χρόνο και πολύ ταλέντο για να την φτιάξετε. Το αποτέλεσμα θα σας ευχαριστήσει στο μέγιστο! Το πιστεύω!


Καλημέρα!!! 





ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΕΙΛ, ΛΕΜΟΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ


Υλικά: 


     1)      250 γραμμάρια μακαρόνια σπαγγέτι (Νο 6)

     2)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     3)      180 γραμμάρια κέιλ ακαθάριστο

     4)      ½ κουταλιά σούπας μπούκοβο

     5)      1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

     6)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

     7)      50 ml χυμό λεμονιού

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι

     10)   3 γεμάτες κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο

     11)   Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα + ξύσμα λεμονιού




Μέθοδος: 


Πλένουμε το κέιλ και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά. Θέλουμε να είναι εντελώς στεγνό χωρίς ίχνος νερού πάνω του. Στη συνέχεια το καθαρίζουμε αφαιρώντας του το κεντρικό χοντρό νεύρο το οποίο και πετάμε, ώστε να μείνουν μόνο τα φύλλα του. Αν θέλετε να δείτε με φωτογραφίες τον τρόπο τον οποίο το καθαρίζουμε, ρίξτε μια ματιά στην παλιότερη ανάρτηση των κέιλ τσιπς ΕΔΩ! 


Όταν το έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει, το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Όπως ακριβώς ψιλοκόβουμε το μαρούλι για σαλάτα. Το αφήνουμε στην άκρη. 


Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 


Όσο τα μακαρόνια βράζουν, βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τις 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις αυτό κάψει ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κέιλ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να τηγανιστεί για περίπου 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μαραθεί και να αρχίσει να γίνεται τραγανό


Ύστερα ρίχνουμε το μπούκοβο,  την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι καθώς επίσης και το σκόρδο. Τηγανίζουμε για ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας τα υλικά μέσα στο τηγάνι. 




Τέλος προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα βρασμένα σπαγγέτι τα οποία έχουμε προηγουμένως στραγγίσει, το χυμό του λεμονιού, το τριμμένο κεφαλοτύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε μια δυο φορές να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα. 


Πασπαλίζουμε τα ζυμαρικά με άφθονο ξύσμα λεμονιού, τρίβουμε λίγο ακόμα φρέσκο πιπέρι και ραντίζουμε τα πιάτα με όσο ελαιόλαδο επιθυμούμε. Τα σπαγγέτι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!


Καλή επιτυχία!!! 




Tips


     1)      Σε περίπτωση νηστείας ή διατροφής που απέχει από τα ζωικά προϊόντα τότε δεν χρησιμοποιούμε το τυρί. Η μακαρονάδα είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτό. 


     2)      Πρόκειται για ένα πιάτο ζυμαρικών αρκετά καυτερό. Σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα καυτερά λοιπόν, μπορείτε να μειώσετε τις ποσότητες του μπούκοβου και της τσίλι πιπεριάς ή ακόμα και να τις παραλείψετε. Ωστόσο τολμώ να πω πως θα χάσει η μακαρονάδα αυτή μέρος από τη "μαγεία" της!!




     3)      Όταν χρησιμοποιώ κεφαλοτύρι στις συνταγές μου, τις περισσότερες φορές αυτό είναι πρόβειο και πικάντικο. Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με παρμεζάνα αν σας αρέσει περισσότερο. 


    4)      Το πιάτο αυτό των ζυμαρικών δεν χρειάζεται επιπλέον τυρί καθώς θα καλύψει την αμυδρά πικρή γεύση του κέιλ και την οξύτητα του λεμονιού. Είναι άδικο μια τόσο νόστιμη μακαρονάδα να επισκιαστεί από «τόνους» τυριού, αν και γνωρίζω πως το γούστο του καθενός είναι πέρα για πέρα υποκειμενικό. Παρ΄όλα αυτά σας συστήνω πριν της προσθέσετε επιπλέον τριμμένο τυρί να την δοκιμάσετε έτσι όπως είναι κι έπειτα αποφασίζετε!









17 σχόλια:

  1. ομολογω οτι δεν το εχω ξανακουσει, αλλα με εβαλες στο τρυπακι τωρα οποτε την επομενη φορα θα το ψαξω να δω αν το εχει το σουπερ μαρκετ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το βρεις και αποφασίσεις να το αγοράσεις, πειραματίσου πρώτα με τα κέιλ τσιπς. Αν σου αρέσουν αυτά τότε θα το αγαπήσεις το κέιλ και θα σου αρέσει σίγουρα και η μακαρονάδα που βλέπεις. Δώσ΄του μια ευκαιρία. Πρόκειται για πολύ ωραίο λαχανικό αρκεί να το φας με το σωστό τρόπο!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγούλα!
    Το κέικ το γνώρισα μέσα απο τα food blogs.
    Δεν το έχω δοκιμάσει,καθότι ειμαι πολύ επιφυλακτική με τις νέες γεύσεις,ωστόσο με ιντριγκάρει ο γενικευμένος έπαινος που συναντώ παντού γύρω από τις ιδιοκτήτες και την ιδιάζουσα γεύση του.
    Το συνάντησα για πρώτη φορά στον εναλλακτικό μανάβη της γειτονιάς μου σε εξωφρενική τιμή,αν θυμάμαι ήταν γύρω στα 9€ το kg και βιάστηκε να μου εξηγήσει, ότι σε καμμια περίπτωση δεν θα αγόραζε κάποιος ένα κιλό ,ίσως μόλις λίγα γραμμάρια...εν τούτοις δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ ότι πρόκειται για ...τον πράσινο χρυσό της μαναβικής.Επίσης μου έκανε εντύπωση η μυρωδιά του...γιατί νομίζω ότι μυρίζει ενοχλητικά...η φταίει πάλι η καχυποψία μου???☺️☺️☺️
    Και ερχόμενη στην σημερινή ανάρτηση σου...(επιτέλους !...)
    Μου αρέσουν οι λιτές και λιγοστές γεύσεις που χρησιμοποίησες.
    Το πιάτο είναι σχεδον μοναστηριακό...θα μπορούσαν οι γέροντες να καλλιεργούν την πρασινάδα στο μποστάνι τους.
    Λάτρεψα την καθαρότητα των χρωμάτων και την μοναδικότητα της καυτερής δύναμης της τσίλι πιπεριάς και του μπούκοβου,που είναι και παραδοσιακό προϊόν της πατρίδας μου,της Φλώρινας!
    Εκτίμησα την ήπια συνδρομή του ξύσματος λεμονιού!!!Η χαρακτηριστική οξύτητα του που θα μαλακώσει την κάψα από τα καυτερά της συνταγής,είναι ιδανικό πάντρεμα!Το σκορδάκι με το ελαιόλαδο,ο κλασσικός αυτός μεσογειακός συνδυασμός εντείνει τους τόνους και αφήνει τα χαρακτηριστικά γευστικά του κατάλοιπα στον ουρανίσκο.Το κέιλ ,οπως δίπλα δεν το γνωρίζω,όμως εμπιστεύομαι απόλυτα το μαγειρικό σου ένστικτο και θα αφεθώ στο μαγειρικό παραλήρημα ενός σπαγγέτι που στην απλότητα του,ξέρει να δίνει νέα μονοπάτια για την γαστριμαργική περιπλάνηση.
    Το τυράκι πιθανόν να το πασπάλιζα πιο πλούσιο,μια μάλλον πιπεράτη παρμεζάνα ,ελπίζοντας να μην με μαλώσεις που δεν ακολουθώ τις συμβουλές σου.
    Πάντα με κερδίζεις με τον τροπο σου.
    Με συναρπάζουν ακόμα και τα αυτονόητα στην κουζίνα και την παρουσίαση σου.
    Πολλά πολλά φιλια στέλνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άτακτη Φωτεινή που είσαι με την παρμεζάνα στο ένα χέρι και τον τρίφτη στο άλλο, έτοιμη να "χιονίσεις" το πιάτο σου με πλεόνασμα τυριού!!! Αχ!! Δεν θα σε μαλώσω... Κι εγώ το ίδιο θα έπραττα σε άλλη περίπτωση παρά τις προτροπές για το αντίθετο!

      Το κέιλ όντως είναι ακριβό όπως όλα τα νεόφερτα. Αργότερα που θα υπάρχει πλεόνασμα θα πέσει και η τιμή του. Προς το παρόν δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον μανάβη σου. Πχ για ένα ολόκληρο ταψί κέιλ τσιπς χρειάζονται περίπου 120 γραμμάρια κέιλ! Είναι πολύ ελαφρύ και έτσι μπορείς να το αγοράσεις σε μεγάλες ποσότητες ενώ ζυγίζει λίγο. Μπράβο πάντως στον μανάβη σου που το έχει ! Ελπίζω να το έχει ακόμα και να μην αποθαρύνθηκε από την τυχόν μικρή ζήτησή του. Βλέπεις ακόμα δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αμερική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

      Οταν κάποια στιγμή αποφασίσεις να το αγοράσεις, θα χαρώ να μου πεις πως το μεταχειρίστηκες και τελικά αν σου άρεσε!! Και όχι, δεν μυρίζει άσχημα!!!!!!! χαχαχαχχαχαχα


      Σε φιλώ πάρα πολύ!!
      Καλή μέρα να έχεις Φωτεινούλα!!!!!

      Διαγραφή
  3. καλημερα! αν σου πω οτι διαβασα μακαροναδα με ΚΕΙΚ και λεω τι στο καλο ανακατωσουρα ειναι αυτη ! χαχαχα
    δε το ξερω το κειλ μοιαζει σαν σπανακι σαν ραδικι ... εγω παντως στην φωτο για μακαροναδα με σπανακι την περασα χαχαχα!! τελεια συνταγη μ αρεσει το λιγο καυτερο και θα ηθελα να δοκιμασω αυτο το κειλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρόνια με ΚΕΙΚ??? χαχαχα
      Και που κολλάς??? Κάτσε να καταγράψω τη συνταγή και τα πνευματικά δικαιώματα δικά σου!! χαχαχα

      Το κέιλ μάλλον μοιάζει στη γεύση με ραδίκι άγριο γιατί έχει μια αδιόρατη πίκρα. Αλλά είναι πολύ νόστιμο φτάνει να το δοκιμάσεις με το σωστό τρόπο. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει απ΄όσο σε ξέρω!

      Διαγραφή
    2. "απ΄όσο σε ξέρω!" εισια σιγουρη;;; γτ ειμαι ιδιοτροπη ! χαχα
      κανε πατεντα ;) μακαρονια κεικ!
      θα παω αυριο στον μαναβη να τον ρωτησω εχετε κειλ; τον εκανα εικονα την φατσα του 'παει το κοριτσι το χασε!"
      σε 10 χρονια που θα ερθει ΚΑΙ στην κοζανη το κειλ θα το δοκιμασω!!

      Διαγραφή
  4. αγαπώ κέιλ. ευτυχως το βρίσκω εύκολα στη βιολογική αγορά που ψωνίζουμε.μου αρέσει πολύ η σημερινή σου πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μαζί σου!!! Ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτή την πανεύκολη μακαρονάδα λοιπόν!!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Έχω την τύχη πλέον να γνωρίζω παραγωγό που το καλλιεργεί. Παλιότερα είχα ψάξει πολύ να το βρω για να φτιάξω αυτή τη μακαρονάδα κι εγώ αλλά μάταια. Έτσι τότε έφτιαξα τη μακαρονάδα χρησιμοποιώντας παραπούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία. Δηλαδή έχεις άτομο που μπορεί να σε προμηθεύσει. Ευκαιρία τώρα να φτιάξεις τη μακαρονάδα και με κέιλ!
      Καλο Σαββατοκύριακο Ξανθή!

      Διαγραφή
  6. Θα ήθελα να την δοκιμάσω έτσι καυτερή και πικάντικη.
    Η ανάλογα να μειώσω τα καυτερά στοιχεία του

    Οπως λες ειναι ΄του δεκάλεπτου αλλά μοιάζει να έχει γίνει μεγάλη προεργασία ;)..
    Κειλ δεν εχω βρει ακόμα πουθενά..κλαψ..κλαψ..

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις το Κέιλ!!
      Πάντως θα σου έλεγα να μην παραλείψεις κανένα καυτερό στοιχείο της μακαρονάδας. Θα καίγεσαι και θα σ΄αρέσει!! χαχαχα Πίστεψέ με!!!
      Θα σου πω μόνο ότι η μεγάλη κόρη μου έφαγε για δύο συνεχόμενες μέρες τα μακαρόνια αυτά. Οσο περισσότερο καιγόταν τόσο περισσότερο τα απολαμβανε!
      Φιλιά πολά Μάριον!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Γεια σας είναι πραγματικά ένα υπέροχο πιάτο! Στο αγρόκτημα Ανθούση καλλιεργούμε κειλ για Πέμπτη Χρόνια με μεγάλη επιτυχία και τροφοδοτούμε την κεντρική αγορά Αθηνών! Πραγματικά είναι ένα χαρισματικό και πολυ πολυ θρεπτικό λαχανικό. Αν θέλετε επισκεφθήτε και την σελίδα μας στο fb : kale agroktima anthousi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ αυτό το κέιλ... δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά πού θα μου πάει;;;;
    Φαίνεται υπέροχη αλλά για μένα δεν είναι τα πολύ πικάντικα!! Φαντάζομαι ότι δεν θα έχανε πολλή από τη νοστιμιά της αν την έκανα λιγότερο καυτερή!! Έτσι δεν είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω καιρό να φάω κέιλ! ΕΛπίζω να βρω τόσο φρέσκο και καταπράσινο όσο τα δικά σου για να φτιάξω την καυτερή σου μακαρονάδα!!!
    Τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο φαγάκι, πικάντικο αρωματικό θρεπτικό και απλό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10