24 Ιανουαρίου 2017

Παπαρδέλες με κρέμα, μανιτάρια και μπέικον






Η πολυφωνία υλικών σ΄αυτή τη συνταγή δεν έχει ως αποτέλεσμα έναν αχταρμά, αλλά μια έκρηξη γεύσης. Οι ισορροπίες είναι λεπτές αλλά κάποια από τα υλικά εξασφαλίζουν την νοστιμιά της μακαρονάδας αυτής, καθώς και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της, σε σχέση με άλλες. 




Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σπαγγέτι ή ταλιατέλες ή ακόμα λιγκουίνι. Όμως οι παπαρδέλες είναι ένα ντελικάτο ζυμαρικό, πλατύ όσο πρέπει, ευλύγιστο και με «νεύρο» όταν είναι σωστά βρασμένο, το οποίο καλύπτεται με την ροδαλή σάλτσα και προσδίδει την αίσθηση της κομψότητας στο γεύμα. 




Στο σπίτι άλλωστε συνηθίζουμε να τρώμε διαφορετικά ζυμαρικά με κάθε σάλτσα. Στις μακαρονάδες τόνου χρησιμοποιώ βίδες, στις μακαρονάδες με σολομό φαρφάλες, με τις κόκκινες σάλτσες σπαγγέτι,  με τις άσπρες συνήθως πένες κοκ.  Έχεις δοκιμάσει να φας μακαρόνια με κιμά μια φορά με σπαγγέτι και την άλλη με κοφτό μακαρονάκι? Είναι άλλο φαγητό το ένα κι άλλο το άλλο, σε διαβεβαιώ. Τουλάχιστον για τις δικές μου συνήθειες το κάθε πιάτο ζυμαρικών πρέπει να έχει το δικό του ζυμαρικό όταν αυτό υπάρχει στο σπίτι. Έτσι έχω συνηθίσει αυτή την μακαρονάδα να την φτιάχνω πάντα με παπαρδέλες. 


Καλημέρα και καλή βροχερή εβδομάδα (αν και Τρίτη σήμερα)! 






ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ


Υλικά:


     1)      50 γραμμάρια ελαιόλαδο

     2)      250 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες

     3)      8 φέτες μπέικον καπνιστό χοντροκομμένο

     4)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου ή ψιλοκομμένο

     5)      150 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί

     6)      ½ κουταλιά σούπας εστραγκόν ξερό

     7)      1 κουταλιά σούπας κοφτή θυμάρι ξερό

     8)      1 κουταλιά σούπας κοφτή πάπρικα καπνιστή

     9)      200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

     10)   100 γραμμάρια γάλα εβαπορέ

     11)   1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

     12)   ½ κουταλάκι γλυκού μέλι

     13)   1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

     14)   Αλάτι

     15)   Πιπέρι

     16)   250 γραμμάρια παπαρδέλες

     17)   Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα 




Μέθοδος: 


Βάζουμε σε ένα μπολ τον πελτέ ντομάτας, το γάλα εβαπορέ, το μέλι και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να προκύψει μια ροζ σάλτσα.  Την αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το μπέικον και τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίζουν να μαραίνονται προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά, δηλαδή το θυμάρι, το εστραγκόν, την πάπρικα, την ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να βάλουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά το φαγητό ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν για λίγη ώρα ακόμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά  του. 


Εν το μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες αλ ντέντε και τις σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. 


Οταν τα μανιτάρια και το μπέικον έχουν  απορροφήσει όλα τα υγρά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα την ροζ σάλτσα από τον πελτέ και την κρέμα γάλακτος που έχουμε φτιάξει καθώς και τις καυτές παπαρδέλες. Ανακατεύουμε καλά δοκιμάζουμε αν είναι καλές στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε. Τέλος αν θέλουμε το φαγητό λίγο πιο ζουμερό προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν ώστε να δημιουργηθεί μια σάλτσα με την πυκνότητα που μας αρέσει. 


Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα προσθέτοντας το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο από πάνω. Το φαγητό σερβίρεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί, δηλαδή ζεστό. Όσο μένει τόσο η σάλτσα πήζει και χάνει την όμορφη υφή της. 


Καλή επιτυχία!!!   





9 σχόλια:

  1. αγαπαμε τα ζυμαρικα!!! Σουπερ συνταγη!! την βαζψω στα προσεχως!! καλημερα Χρυσαυγη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι! Αυτό θέλω σήμερα!!! Σερβιρισμένο από τα χεράκια σου!
    Κόκκινο κρασί, παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα πιο αγαπημένα μου ζυμαρικά οι παπαρδέλες. Μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου, οκ, έχει πολλά υλικά η συνταγή..και? το κάθε ένα από αυτά συνεισφέρει στο γευστικό αποτέλεσμα, που είναι σίγουρη ότι θα είναι θεϊκό. κ εγώ χρησιμοποιώ άλλο ζυμαρικό για κάθε σάλτσα και εννοείται με τον κιμά πάντα μακαρονάκι κοφτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πα-πα-ρδε-λες!!!
    Το λες και γεμίζει το στόμα σου...χιχι.. κι εγώ τις αγαπώ.
    Ναι κάθε ζυμαρικό έχει και την αντίστοιχη σάλτσα του.. εντάξει εκτός μερικών λιγοστών περιπτώσεων που βάζεις ότι έχεις (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες). Εντάξει κοφτο μακαρονάκι με κιμά και με κουτάλι, άκρως παιδικό!!

    Υπέροχες οι παπαρδέλες σου, φωτογενείς και άψογα τακτοποιημένες στο πιάτο, που άν και μπερδεμενες μεταξύ τους είναι υπέροχες.

    Θέλω και τα τρια πιάτα .. τώρα !!

    Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι το συγκεκριμένο φαγητό είναι αυτό που λέμε σίγουρη επιτυχία. Με τέτοια "δυνατά" υλικά, μάλλον δεν θα μπορούσε να μην είναι :)
    Το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο στο τέλος του πάει πολύ, του δίνει φρεσκάδα και ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
    Μου άρεσαν πολύ και τα σκεύη που χρησιμοποίησες, πιάτα, πιρούνια, κουτάλια, όλα πολύ όμορφα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις δίκιο Χρυσαυγή για τα διαφορετικά ζυμαρικά που βγάζουν τελικά διαφορετικά πιάτα με την ίδια όμως σάλτσα. Έχει τύχει να μου περισσέψει κιμάς και καθόλου σπαγγέτι, οπότε συνδυάζοντας τον με πένες έχεις μια τελείως διαφορετική γεύση.
    Οι παπαρδέλες με αυτή την σάλτσα φαίνονται τέλειες και αν κι εγώ δεν τις χρησιμοποιώ πολύ συχνά, τώρα με έβαλες σε σκέψεις για την επόμενη φορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσαυγη συγχαρητήρια!!! Καθώς διάβαζα την εισαγωγή σου και στη συνέχεια τη συνταγή ήταν σαν να γευομουν ένα -ένα τα υλικά. Θα εκτελεστεί σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, αυτά τα ζυμαρικά!
    Είναι η μόνιμη διαμάχη μας...για όλες τις ώρες...και για όλες τις πιθανές σάλτσες και συνδυασμούς Χρυσαυγή μου.
    Τρεις άνθρωποι και ο σκύλος τέσσερεις...θέλουμε ο καθένας τα δικά του και με τον δικό του τρόπο σερβιρίσματος.
    Ο νεαρός δε, αν τον ταϊζαμε κάθε μέρα επί τρεις φορές (τρία γεύματα) μακαρόνια δεν θα είχε κανένα μα κανένα πρόβλημα :-))
    Πολύ ωραίος συνδυασμός και άκρως δελεαστικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίες φωτογραφίες, πόσο ισορροπημένο food styling! Και πόσο λαχταριστό φαίνεται το φαγάκι! Μπράβο Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10