16 Ιανουαρίου 2017

Καροτόσουπα βελουτέ με σελινόριζα και μπαχαρικά






Καθώς είχα βυθίσει το χέρι μου μέσα στο τεράστιο σακί του μανάβικου και διάλεγα καρότα για τη σούπα, έπιασε το χέρι μου ένα αλλιώτικο καρότο. Στο ίδιο κλωνάρι υπήρχαν δυο ξεχωριστά καρότα ενωμένα σαν σιαμαία, μεγαλωμένα μαζί, κάτω απ΄την ίδια... στέγη.



  

Η πρώτη λέξη που σκέφτηκα, - γλομπάκι αναμμένο-  ήταν η «διαφορετικότητα». Με αυτή την λέξη κολλημένη στο μυαλό, επέστρεψα σπίτι για να φτιάξω τη σούπα, αφού πρώτα βεβαίως τα φωτογράφιζα




Έτσι όπως τα τοποθετούσα, χωρίς να το πολυσκεφτώ προέκυψε αυτό: 




Μια φωτογραφία που θα μπορούσε να πει πολλά σε ορισμένους, αλλά και τίποτα σε κάποιους άλλους. Κι αν με ρωτάς τι λεζάντα θα της έβαζα, θα ήταν "διαφορετικότητα και απομόνωση".

 


Από αρχαιοτάτων χρόνων το διαφορετικό προξενούσε εντύπωση. Ξένιζε τους ανθρώπους και γινόταν αντικείμενο έχθρας, φόβου, σχολιασμού, ψιθύρων , πολλές φορές μίσους και τελικά απομόνωσης. Η σύγχρονη εποχή που ζούμε, αυτή της εξέλιξης της τεχνολογίας και των επιστημών δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει το ταμπού αυτό, παρά μόνο ίσως, ορισμένες φορές να το συγκαλύψει ή στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει. Οι άνθρωποι είναι πάντα άνθρωποι.




Οτιδήποτε ξεφεύγει από τα κοινωνικά στερεότυπα και την «κανονικότητα» που μας έχει επιβάλλει το σχολείο, η εκκλησία, η κοινωνία η ίδια, απαξιώνεται. Όποιος είναι διαφορετικός απομονώνεται. Οτιδήποτε ξεχωριστό το κοροϊδεύουμε και τελικά το παραγκωνίζουμε αποκαλύπτοντας λιγότερο ή περισσότερο τη ρατσιστική μας φύση. 




Μια γυναίκα που έχει πατήσει τα 35 και δεν έχει ακόμα σοβαρό δεσμό, κάποια άλλη που ενώ είναι παντρεμένη δεν κάνει παιδί, ένα παιδί που έχει μια νοητική ιδιαιτερότητα, ένα γκει ζευγάρι, ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, μια μαθήτρια παχύσαρκη και τα παραδείγματα τελειωμό δεν έχουν.


Θα μου πεις τι θέση έχουν τώρα όλ΄αυτά σ΄ενα μπλογκ μαγειρικής και γιατί σε πρήζω πρωί πρωί Δευτέρας? Θα σου πω, ότι έχεις δίκιο και το κλείνω εδώ!!! Αλλά να μωρέ, η σκέψη τρέχει και δεν την κουμαντάρεις εύκολα. Πώς από τα καρότα φτάνει κανείς στις υπαρξιακές αναζητήσεις? Ένα τσιγάρο δρόμος... και δεν καπνίζω κιόλας! 




Επιστρέφω στη σούπα μου λοιπόν, στις κατσαρόλες μου και τις κουτάλες! 


Οι σούπες που προτιμώ να τρώω είναι αυτές που έχουν μέσα λαχανικά αλλά οπωσδήποτε και κάποιο κρέας (κοτόπουλο ή μοσχάρι) ή ακόμα καλύτερα ψάρι!  Οι αμιγώς χορτοφαγικές σούπες δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτώ να φάω μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, αλλά ούτε και το δεύτερο ίσως... Αυτό με έκανε ν΄αναζητήσω τρόπους ώστε να κάνω μια απλή σούπα λαχανικών  πιο νόστιμη ώστε να την φάω με πραγματική ευχαρίστηση κι όχι απλά να την καταπιώ.




Τα μπαχαρικά, ο σωστός συνδυασμός αυτών και η κατάλληλη δοσολογία, είναι το μυστικό που κάνει ένα πιάτο από μέτριο να γίνει πεντανόστιμο. Εκεί λοιπόν βρήκα τη λύση που ζητούσα. 

Το εξωτικό κάρι, το γήινο κύμινο, η γλυκιά κανέλα, το πιπεράτο  τζίντζερ, ο ευεργετικός κουρκουμάς, δημιούργησαν την τέλεια καροτόσουπα. Πλούσια σε γεύση, πυκνή σε υφή, ζεστή και ανάλαφρη. Με μαροκινή απόχρωση στη γεύση και χρώμα έντονο πορτοκαλί!




Αν είχα να προτείνω φέτος το χειμώνα ένα αγαπημένο πρώτο πιάτο για κάποιο καθιστό τραπέζι, θα ήταν μονάχα αυτή η καροτόσουπα και τίποτ΄άλλο!!  Θα τη σερβίριζα ζεστή,  σε μαύρα μπολ, για να κάνει αντίθεση με το έντονο πορτοκαλί της χρώμα, και ιδανικά θα τη συνόδευα με τα πικάντικα κρακερς παρμεζάνας !


Καλή εβδομάδα!!!!!  




ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ


Υλικά: 


     1)      550 γραμμάρια καρότα ακαθάριστα

     2)      1 μέτρια σελινόριζα την οποία όταν την καθαρίσουμε θα ζυγίσουμε και θα κρατήσουμε 250 γραμμάρια καθαρισμένου λαχανικού

     3)      1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

     4)      2 σκελίδες σκόρδο

     5)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     6)      1 κουταλάκι γλυκού κάρι

     7)      ¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ

     8)      ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα

     9)      ¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο

 10)  1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

     11)   4 κούπες (1lt) ζωμό λαχανικών

     12)   Νερό (περίπου 1 κούπα ή και παραπάνω)

     13)   Αλάτι

     14)   Πιπέρι




Μέθοδος: 


Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.



Συγκεντρώνουμε τις ποσότητες των μπαχαρικών σε ένα μικρό μπολάκι και ετοιμάζουμε το ζωμό να είναι ζεστός όταν θα τον χρειαστούμε. 





 Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά ώσπου να γυαλίσει και να μαραθεί ελαφρώς. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί και τα φέρνουμε μια – δυο βόλτες με την κουτάλα μας ώστε να βγάλουν τ΄αρώματά τους. Όχι όμως περισσότερο για να μην καούν. Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα σε χοντρά κομμάτια, τη σελινόριζα που την έχουμε κι αυτήν τεμαχίσει σε κύβους, το σκόρδο,  το 1 λίτρο ζωμού που το έχουμε ζεστάνει και μια επιπλέον κούπα βραστού νερού. 



Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μέτριο ή και παρακάτω. Σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα λαχανικά είναι μαλακά όταν τα τσιμπάμε με το πιρούνι.


Μόλις γίνει αυτό πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ μας ή αν δεν έχουμε,  την μεταφέρουμε σε δόσεις στο κανονικό μπλέντερ ή μούλτι που διαθέτουμε. Θέλουμε να πετύχουμε ένα απόλυτα βελουτέ μίγμα χωρίς κομμάτια λαχανικών να επιπλέουν.

Όταν την πολτοποιήσουμε όλη και έχει γίνει βελούδινη διορθώνουμε την υφή της με επιπλέον νερό. Αν δηλαδή είναι πολύ παχύρρευστη και την θέλουμε πιο λεπτόρρευστη προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για ν΄αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. 


Τέλος δοκιμάζουμε τη σούπα στο αλάτι για να προσθέσουμε αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με λεπτοκομμένο φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Σερβίρουμε γαρνίροντάς την με 1-2 τρυφερά φύλλα σέλινου


Καλή επιτυχία!!! 







21 σχόλια:

  1. Αχ βρε Χρυσαυγή, τι θέμα έπιασες πρωί - πρωί και όλα αυτά από ένα καρότο..κ νόμιζα ότι μόνο εγώ είμαι "παλαβή"- Ξέρεις, σύμφωνα πάντα με τους "σωστούς" και "κανονικούς". Δεν το συνεχίζω άλλο, δε θέλω να ανοίξω τον ασκό του Αιόλου. Έφτιαξα και εγώ σούπα το σκ με σελινόριζα και έχω καταλήξει ότι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Η σούπα σου είναι σούπερ αρωματική και κυρίως θρεπτική. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες τα λατρεύω και τα χρησιμοποιώ παντού. όλα εκτός από το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Και είναι κρίμα γιατί ο κουρκουμάς είναι από τα καλύτερα μπαχαρικά. Νομίζω ότι με αφορμή την υπέροχη σουπίτσα σου, θα τον εντάξω σιγά - σιγά στη διατροφή μας. Καλή βδομάδα καλή μου!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σελινόριζα όντως είναι ενα φανταστικό λαχανικό και ειδικά για σούπες. Μαζί με τα καρότα κάνουν σούπερ συνδυασμό και όσο για τα μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιείς, δεν πειράζει. Γίνεται και με τα υπόλοιπα εξίσου νόστιμη. Αλλωστε το κάρυ και το κίμινο είναι τόσο δυνατά και έντονα σε γεύση που υπερτερούν των υπολοίπων!
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Μου τρέξανε τα σάλια, οι σούπες είναι η αδυναμία μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές που δεν τις βαριέται κανείς ποτέ!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Δεν μπορω να αφησω ασχολίαστη αυτό το απόλυτο έδεσμα!! Μπράβο Χρυσαυγή μου. Νομιζω δε, οτι τη γευομαι με τις υπεροχες φωτογραφιες σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θες το πιστεύεις!!!!!! Ήξερα εκ των προτέρων πόσο πολύ θα σου άρεσε! Είναι απόλυτα συμβατή με τα γούστα σου και πραγματικά πρέπει να την φτιάξεις! Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Φιλάκια !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. αγαπαμε σουπες και θα τη δοκιμασουμε οπωσδηποτε Χρυσαυγη μου!! Ο φωτογραφιες σου σουπερ λαχταριστες!!! καλη εβδομαδα !! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα!! Να την φτιάξεις να την χαρείτε! Θέλω να πιστεύω ότι θα την φάει κι ο μικρός!!

      Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Αυτή η καροτόσουπα Χρυσαυγή μου είναι υπέροχη πρόταση και ειδικά τώρα με το κρύο!!! Όσο για το διαφορετικό καρότο... στο εξωτερικό αυτά τα πληρώνουν πιο ακριβά γιατί θεωρούνται βιολογικά! Εξάλλου τί είναι το κανονικό και τί το μη κανονικό;;;;
    Καλή εβδομάδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Κική!! Τι είναι κανονικό και τι όχι?? Ελα ντε? Μεγάλη κουβέντα!
      Αυτό για τα καρότα δεν το γνώριζα. Το ότι δηλαδή υπάρχει διαφορά στην τιμή των λίγο "απροσάρμοστων" καρότων.. χαχαχα

      Διαγραφή
  6. Στις σούπες λέω ναι, τις έχω καθιερώσει τα κρύα βράδια, ανάλογα με την όρεξη με μπαχαρικά με μπλε τυρί. Αυτή θα τη φτιάξω ένα χουχουλιάρικο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτό το μπλε τυρί δεν υπάρχει!!! Κάνει τις σούπες χορταρικών να γίνονται πραγματικά τέλειες!!! Συμφωνώ!

      Διαγραφή
  7. Αχχχχ έκανες κι εσύ τη διαφορά και την έφτιαξες με σελινόριζα που μ' αρέσει πολύυυυυ!!!!!
    Υπέροχη και πόσο ωραίες, ζωντανές οι φωτογραφίες σου!!!! Γράφει το πορτοκαλί στο μαύρο χαχα. Στην 7η φωτό μου αρέσει αυτό που καθρεφτίζεται στο κουτάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σελινόριζα είναι φανταστική με το καρότο. Εχω στο μπλόγκ και καθεαυτού σούπα με σελινόριζα και μπλε τυρί.

      Ο συνδυασμός των μπολ με τη σούπα δεν έγινε τυχαία ξέρεις.... ;)

      Διαγραφή
  8. Tι σου κάνει ένα διαφορετικό καρότο. Τροφή για σκέψη (Food for thought)... όνομα και πράγμα λοιπόν. Αχ.. η διαφορετικότητα πάντα προκαλεί.
    Εγώ θα μείνω στο καρότο λοιπόν και τη φανταστική σούπα σου. Ελεγα να φτιάξω με καρότα που ειχα στις γιορτές, αλλά ήταν τόσο γλυκά και νόστιμα που τα τρώγαμε με λαχανο σαλάτα.

    Τα μπαχαρικά όλα μου αρέσουν, ο κουρκουμάς πάει πολύ..
    Ενα πληρες και χορταστικό χειμωνιάτικο φαγητό.
    Τα μπολ τονίζουν εξαιρετικά το χρώμα της σούπας.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για όλα Μάριον γλυκιά! Πάντα με τον καλό το λόγο!!!
      Νομίζω πως αν δεν έβαζα τη σούπα στα μαύρα μπολ θα έχανε μέρος της νοστιμιάς της!!! χαχαχαχαχαχαχα Η μισή γεύση βρίσκεται στο μάτι!!!

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ λαχταριστή η σούπα σου. Όλο χρώμα και άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ βρε Χρυσαυγή, τι ωραία που τα λες! Τι ωραία που μαγειρεύεις, στήνεις κ φωτογραφίζεις! Έχω χαθεί από την μπλογκόσφαιρα πια...Βλέπεις ο Δημητράκης δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες ενασχολήσεις.
    Και η σούπα και τα τρουφάκια είναι απολύτως του γούστου μου απ'ότι καταλαβαίνεις!
    Φιλιά πολλά, κοριτσάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωπω τι υπέροχη σούπα ήταν αυτή? Και να σκεφτείς ότι δεν είχα ζωμό και έβαλα μόνο νεράκι! Διαιτητική, αντιοξειδωτική, ελαφρώς πικάντικη και φοβερά χορταστική! Μπράβο, ό,τι έχω φτιάξει απ'αυτό το σάιτ είναι σίγουρη επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι λάτρεψα τα μπολ στα οποία σέρβιρες τη σούπα!
    Λάτρεψα επίσης το χρώμα της :) Φωτεινό και έντονο, αν μη τι άλλο κάνει το πιάτο σούπερ δελεαστικό!
    Οι σούπες λαχανικών δεν είναι το φόρτε μου ομολογουμένως... με τόσο όμορφα αρωματικά / μπαχαρικά που περιέχει η δική σου ωστόσο, σίγουρα τη δοκιμή μου θα την έκανα :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλη μου χρυσαυγη
    απαντω(σε συναντω) μεσα απο το της κορης μαιλ

    το μη κανονικο έχει την τάση να παραπονειται πως δεν το παιζουν δεν το θέλουν διοτι οι άλλοι έχουν το πρόβλημα, τείνει κάποτε το εξαμβλωμα να απαιτει κανονονικότητα ,τείνει η διαφορά με κροκοδείλεια δάκρυα να ζαρώνει να μουστρωνει και να κουνα το δάκτυλον που την υποτιμούμε
    κι όταν με το καλό πάρει τη θέση που ανέστια την στριμωχναν τότε έ τότε
    ποιός είδε τον....διαφορετικό τον καυμένο που τώρα είναι σειρα του να μας δείξει τους συντηρητικούρες και δεν τον φοβήθηκε

    παρακολουθω τη θέση σου και ως μητέρα έτρεχα κι εγω μεταξυ σαλονιου κουζινας μαρκετ όταν βέβαια υπήρχε πολυ χρήμα δηλ. επίδειξις και μοντερνισμος με το τσουβαλι και τρόμος μηπως δεν είμαι μπροστα και δώστου γκαζι κουζινα κρεβατοκάμαρα εργασία παιδια
    παρεμπιμπτόντως απορία ψαλτου βηξ απο το κοινόν περι αναχρονισμους και
    συντηρησησ any way πηρα το θάρρος διοτι φιλοτιμα και με στοργη κρατάς τας παραδόσεις όπως και αγαπητές ακόλουθούς
    χαιρομαι για την διαδικτυα συν αντηση

    μένω εδω ,τον αγωνα τον καλόν ηγωνήσθην ,λάβε τέκνον την σκυτάλη και φοβού τους διαφορετικούς και εξουσίαν δικην κανονικού ζητούντες

    δέξου παρακαλω παρέμβαση αγαπητική και εκ συμπρωτευούσης ορμωμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10