25 Μαΐου 2015

Μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο




Τα πεντατρύφερα κολοκυθάκια με τους ανθούς τους επάνω,  που βρήκα τις προάλλες στο μανάβικο,  μου κατέστησαν σαφές  ότι το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε. Κλοτσηδόν βέβαια, μετά από την άστατη άνοιξη που ζούμε, αλλά έφτασε και αυτό το φωνάζουν τα λαχανικά και τα φρούτα.  



Χαμογέλασα στη θέα τους. Σχεδόν ο ανθός ήταν μεγαλύτερος από το κολοκυθάκι. Άκρως χαριτωμένα και ερωτεύσιμα. Άρπαξα τη χάρτινη σακούλα και τη γέμισα! Εντάξει, βραστά τα έκανα, δε λέω! Μα ήταν μούρλια! Έβρασαν σε πέντε λεπτάκια μόνο και έλιωναν στο στόμα. 



Όπως λοιπόν ο χειμώνας για την κουζίνα μου σημαίνει κάστανο και ρόδι, έτσι για το καλοκαίρι το πρώτο που θα σκεφτώ να φάω είναι μελιτζάνες και σύκα. Τριαλαρίμ τριαλαρόμ!! Ότι του κάτσει του καθενός!


Οι γλυκύτατες μελιτζάνες έχουν εκατό και έναν τρόπους να γίνουν νόστιμο φαγητό και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με κάποιο κρέας (μοσχάρι συνήθως) ή τυριά που ταιριάζουν ιδανικά. Και μην ξεγελιέσαι επειδή είναι λαχανικό και νομίσεις ότι θα φας κάτι light! Συνήθως τις φτιάχνω μπόμπα!! Να, όπως παρακάτω, που αυτό το φαγητό και Άγιο κολάζει!  





ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά για τη σάλτσα: 


     1)      1/4 κούπας λάδι

     2)      1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

     3)      400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

     4)      1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

     5)      1 κουταλιά της σούπας ξίδι

     6)      1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     7)      Αλάτι

     8)      Πιπέρι


Επιπλέον υλικά:


     1)      1,5 κιλό μελιτζάνες φλάσκες

     2)      Λάδι για την επάλειψη πριν το ψήσιμό

     3)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

     4)      200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

     5)      200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

     6)      ¼ κουταλάκι  γλυκού τριμμένη κανέλα

     7)      ¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο γαρίφαλο

     8)      ¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο

     9)      ½ κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή

     10)   2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά




Μέθοδος: 


Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα σε μια λεκάνη με νερό. Κατόπιν τις  στραγγίζουμε με τα χέρια μας πιέζοντάς τις ώστε να αποβάλλουν τα νερά που έχουν ρουφήξει. 

Τοποθετούμε όσες χωράνε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις αλατίζουμε ελαφρά (διότι τα τυριά είναι αλμυρά)  και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λάδι. 

Ψήνουμε τις μελιτζάνες και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Κάνουμε το ίδιο όσες φορές χρειαστεί ώστε να ψήσουμε όλες τις μελιτζάνες. Τις κρατάμε σε ένα πιάτο στην άκρη.



 Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας ως εξής:


 Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξίδι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ¼ κούπας νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα περίπου 30', ώσπου να δέσει και να μείνει με το λάδι της.


          Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά (αφού έχουμε κρατήσει στην άκρη 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα) με τα μπαχαρικά και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 


Μοντάρισμα φαγητού: 


Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί 20Χ30 εκ. και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. 



Στρώνουμε μέσα το 1/3 από τις μελιτζάνες.



Συνεχίζουμε με το 1/3 από τη σάλτσα.



Κατόπιν πασπαλίζουμε το 1/3 των τυριών με τα μπαχαρικά. 



Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, τελειώνοντας με τα τυριά. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια την παρμεζάνα που είχαμε κρατήσει στην άκρη .


 Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.


Καλή επιτυχία!! 


Tip: 


Για περισσότερη ευκολία μπορούμε να έχουμε κάνει την προεργασία του φαγητού από την προηγούμενη μέρα. Να έχουμε ψήσει δηλαδή τις μελιτζάνες, να έχουμε φτιάξει τη σάλτσα και να έχουμε ετοιμάσει σε αλλο μπολ το μίγμα των τυριών με τα μπαχαρικά. Έτσι την επόμενη θα έχουμε μόνο να συναρμολογήσουμε το φαγητό και να το ψήσουμε!







35 σχόλια:

  1. ΦΑΓΗΤΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!! (το δοκίμασα από τα χεράκια σου και ξέρω!)χαχα
    Όσο για τις φωτογραφίες σου είναι τόσο φωτεινές, τόσο καλοκαιρινές!!!!
    Αχ αυτό το λιωμένο τυράκι που ρέει.....

    Καλημέρεςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να ανακηρυχθεί το αγαπημένο μου φαγητό.Εύκολα!
    Όπως και εσύ ,θεωρώ την καλοκαιρινή μελιτζάνα τον προπομπό της όμορφης αυτής εποχής ,όσον αγορά τουλάχιστον την γευστική ταυτότητα της.
    Πρόκειται για ένα πληθωρικό φαγητό ,όπως και αν το δεις.
    Ύψος πολυκατοικίας,αλλά λουσάτης,όχι εργολαβικής κατασκευής,αυτής με τα μιας χρήσεως υλικά και τα κακόγουστα κουφώματα.Εδω πρόκειται για υψηλών προδραγραφιιών ´´ κτίσμα ´´,με υλικά αυτούσια,ακριβά σε γεύση,υπερβολικά στην ποσότητα( όμως έτσι δικαιολογούνται οι πολυτελείς κατασκευές) ,με όμορφο και λιτό ´´ αρχιτεκτονικό ´´ σχέδιο,γιατι όλοι ...μμμμ ή σχεδόν όλοι,γνωρίζουμε ότι η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα!
    Και πάμε στο εσωτερικό του ´´κτίσματος´´.
    Εκει όπου η διακόσμηση παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.
    Λειτουργικότητα,μιας που τα βήματα είναι προκαθορισμένα και αν είναι οργανωμένα,η υπόθεση της εσωτερικής διάταξης είναι μια εύκολη υπόθεση.
    Εμφάνιση,όπου τα χρώματα συγκρούονται μεταξύ τους και παρουσιάζουν ένα άκρως φουτουριστικό αποτέλεσμα ,εφάμιλλο με χρωματική παλέττα μοντέρνου ζωγράφου.
    Η δόμηση οφείλει να είναι ρευστή.Είναι νέας τεχνολογίας,αντισεισμική και αέναη,για να κινείται στη θέληση του πηρουνιού.Τα δε υλικά,ρευστά και βελούδινα ,αποτελούν νέα πρόταση για την δομική υπόσταση του ´´κτιρίου ´´,αφού τους επιτρέπεται να ξεφεύγουν λίγο από την σύνηθη θέση τους.Η στατικότητα του κτίσματος,δεν μας απασχολεί,αφου για πρώτη φορά ένας αρχιτέκτονας- συγχώρα με Ζαμπία μου- θα ´´καταδκευάσει ´´ κάτι,το οποίο την ίδια στιγμή,θα αυτοδιατεθει σε εκούσια κατεδάφιση.
    Και τέλος,για να πάω στο ζητούμενο,την γεύση.
    Ξέρω πως ένα ψυχρό οικοδόμημα,γεύση δρν δύναται να διαθέτει.Τουλάχιστον με την ακριβή έννοια της λέξης.Επίγευση ναι...Μετα συναισθήματα που προκαλεί στην όψη του.
    Αλλά εδώ ,στην παραμυθένια αυτή παρασκευή,η γεύση περισσεύει.
    Ξεχειλίζει ,όπως το μπετόν των λιωμένων τυριών και πλουτίζει τον ουρανίσκο.
    Η υπερβολή της πληθωρικότητας,πρώτη φορά μου αφήνει θετικά συναισθήματα!
    Θέλω να περιηγηθώ στα κρυφά δωμάτια,τους πανύψηλους ορόφους,τους φαρδείς διαδρόμους,τα πολυτελή διαμερίσματα και τέλος να βρεθώ στην ταράτσα για να θαυμάσω την θέα.
    Μια θέα που μόνο η γεύση μπορεί να μου χαρίσει και μόνο η φαντασία δύναται να με ταξιδέψει.
    Καλημέρα Χρυσσυγή μου!Σου στέλνω άπειρα,άπειρα φιλιά!
    ΥΓ.Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη απο τους αρχιτέκτονες,πολιτικούς μηχανικούς,εργολάβους ,αλλά και σε όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα για την τυχόν λανθασμένη χρήση των όρων που χρησιμοποίησα.
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν αυτή η συνταγή ήρθε την καταλληλότερη ώρα! σκεφτόμουν το σκ οτι δεν έχω εντάξει την μελιτζάνα στην διατροφή των παιδιών, πέρα από τον μουσακά που τον φτιάχνω αραιά και που, και ήθελα να ψάξω συνταγές για να το κάνω, και ξαφνικά βλέπω αυτή την ανάρτηση! καρμικό? χρύσα μου σε ευχαριστώ πάααρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μελιτζάνες! Μελιτζάνες! Μελιτζάνες! Αγαπημένες σε όλες τις μορφές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καλύτερο καλοκαιρινό φαγητό! Μου αρέσουν τα μπαχαρικά που έβαλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα θἐλω να φτιάξω μελιτζάνες, να πάω να πάρω κολοκυθάκια και να μυρίσω στον αέρα σύκα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά την μπόμπα!!! Υπερβολές. Μια χαρά είναι ;)
    Ναι κι εγώ συνδέω τη μελιτζάνα με το καλοκαιρι. Εχει άλλη νοστιμιά το καλοκαίρι η μελιτζάνα.
    Πολύ μου αρέσει έτσι όπως το έκανες το φαγάκι.
    Φρέσκο ψωμί να φέρω ή έχεις??? ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα!
    Τα είδα κι εγω τα κολοκυθακια το Σαββατο στην λαική ;)
    Καλή όρεξη!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυώροφη, ξελογιάστρα απόλαυση!
    Έτσι!
    Πληθωρική, χορταστική, πεντανόστιμη και να μη σταματάς να κόβεις μερίδες και να τρως!

    Καλή νόστιμη εβδομάδα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπημενο φαγητο και το κανω και συχνα. βεβαια σε πιο απλη εκδοση! εσυ το απογειωσες κουκλα αλλα το λατρεψα. οποτε next time θα κανω τη συνταγη σου! χιλια ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιότατο καλοκαιρινό φαγητό !! Μοσχοβολάει το τόπος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συχνά, όταν το φαγητό με μελιτζάνες μου πετυχαίνει, στην πρώτη μπουκιά κιόλας μετά το μμμ λέω :"λουκούμι είναι"!!!!!!...και αναρωτιούνται οι κόρες, λέγοντάς μου:"φαγητό είναι, όχι γλυκό"!!
    Κι όμως, η μελιτζάνα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό, που κρατά ακόμα ατόφια τη γεύση της και το άρωμά της!! ...Όταν δε, μαγειρευτεί με καλό λάδι...!!!!!!
    Τέλεια η καινούργια συνταγή σου με μελιτζάνες και τυριά!!!Μια καλής ποιότητας φέτα για συνοδεία και παγωμένη μπύρα ονειρεύομαι!!!χαχαχα
    Θα δοκιμαστεί οσονούπω Χρυσαυγή μου;)

    Καλή εβδομάδα και γλυκιά, να έχεις!!!!
    Φιλάκια :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. And ..... we are back!!!!!!! Χρειάζεται να πω κάτι άλλο;;;; Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    (Τα εύγε και τα μπράβο μου για τις καταπληκτικές σου φωτογραφίες, νομίζω πως τα ξέρεις)
    Φιλιά πολλά :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιλ φείγ μελιτζάνας! Μούρλια πρέπει νάναι!!! Άντε καλό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυαγαπημένο φαγητό, περιμένω τις φρέσκες μελιτζάνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ααααα, εντάξει, αυτό είναι το φαΐ μου! Στο πατρικό μου τις μελιτζάνες τις τιμούσαμε πάντα με το παραπάνω, τώρα δυστυχώς έχω πέσει στον περίεργο που δε θέλει ούτε να τις μυρίσει, κι έτσι περιμένω πάντα τι καλό θα φτιάξει η μανούλα μαζί τους...
    Πάντως την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις εγώ εύκολα παίρνω αεροπλάνο κι έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τις τσακιζουμε τις μελτζανες καθε καλοκαιρι... Ιδιως αυτες που προερχονται απο τον κηπο μας στο χωριο και ειναι ολογλυκες και χωρις φαρμακα.. Τις τρωμε σε οποιαδηποτε μορφη αλλα η αγαπημενη μου προσωπικα ειναι μελιτζανοσαλατα με μελιτζανα στα καρβουνα.. Η συνταγη σου σημερα Χρυσαυγη μου οντως μας κολασε... πωπωπωπω... Στειλε κανενα κομματακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό είναι φαγητό για μένα! Μπορώ να έχω το πυρέξ πλς...ολόκληρο ε?
    Καλή εβδομάδα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτα είναι φαγητά.... όχι τόσο απλό βέβαια, αλλά κάθε μπουκιά αξίζει όλη την ταλαιπωρία...... και με λίγο τυράκι από δίπλα, εεε??? Καλά, αναρωτιόμουν σητν πρωτη φωτογραφία αν έβαλες το κομμάτι πάνω στο τραπεζομάντηλο, αλλά αν κατάλαβα καλά είναι και το πιάτο ασορτι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα είχα κι εγώ την ίδια απορία!!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ έκανα ανάλυση της φωτογραφίας αναρωτώμενη: μα πού το έχει βάλει;;; :-p

      Διαγραφή
  20. Πρώτη φορά μπαίνω στο μπλογ σου και μου αρέσει πολύ ! Και μια που μιλάμε για μελιντζανες, προσθέτω μια εκδοχή απο την Νότια Ιταλία · τηγανίζω της φέτες αφού της έχω περάσει σε κουρκούτι και κάνω στρώσεις με μια απλή σάλτσα ντομάτας/μπόλικο βασιλικό/σκόρδο και φέτες μοτσαρελας...Ούνα φάτσα Ούνα ράτσα ! Ciao !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι ότι ετοίμαζα τις μελιτζάνες μου για μουσακά...τσουπ,να η συνταγή η εύχρηστη και λαχταριστή.Θα σου στείλω και φωτό με την πρώτη ευκαιρία.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ...μμμμμ ενα ονειροοοο,τελειο φαγητο,ακρως καλοκαιρινο,
    η πρωτη φωτογραφια σου μου ανοιξε την ορεξη επικυνδιναααααα!!!!!!
    μπραβο σου κοριτσι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημένο φαγητό! Ισχύει τόσο αυτό που λες, μελιτζάνα σημαίνει καλοκαίρι!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και ότι έλεγα πως πρέπει να κάνω μουσακά κάποια στιγμή για να φάμε και καμία μελιτζάνα... αλλάζω γραμμή πλεύσης!!! Θα τις κάνω με τυρί γιατί όσο να πεις πιο light είναι χωρίς κιμά και μπεσαμελ :p Το τυρί τι είναι... φρούτο.. χιχιχι Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπεροχη παραλλαγη της παρμιτζιανας ... υπεροχη και η παρουσιαση! Ισως το πιο αγαπημενο μου καλοκαιρινο φαγητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τ τελευταία χρόνια έχω λατρέψει τις μελιτζάνες. Μα γίνονται με τόσους τρόπους! Και εδώ τις αξιοποίησες τέλεια! Μπορείς πέρα από το να τις ετοιμάσεις νωρίτερα, όταν και αν έχεις όρεξη και κουράγιο να ψήσεις πολλές και να τις βάλεις στην κατάψυξη, αρχικά μία μία και μετά σε σακουλάκια. Έτσι έχεις ανα πάσα στιγμή γι' αυτό το ωραίο φαγητό ή για μουσακά κλπ. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χωρίς πολλά λόγια...να πω απλώς πως είναι ένα φαγητό ακαταμάχητο, ειδικά για μένα που είμαι από τους λάτρεις της μελιτζάνας (κι' ας με ενοχλεί στον οργανισμό μερικές φορές).
    Τέλειες φωτογραφίες, όπως πάντα άλλωστε Χρυσαυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως εσένα σου έκατσε φαγάκί υπέροχο, προσεγμένο, άριστα τακτοποιημένο, εξαιρετικά παρουσιασμένο! Πολύ του γούστου μου!
    Εύγε, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πω πω βραδιάτικα....!!!
    Λατρεύουμε τις μελιτζάνες και η εκδοχή σου φαίνεται υπέροχη!
    Και επίσης, αυτό το ζουμάκι δεν 'φωνάζει' για μία τόση δα ψιχούλα ψωμιού???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλοκαιρινή σούπερ γευστική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γευστικότατο φαγητό, Χρυσαυγή μου, ωραία η ποικιλία των τυριών και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες! Καλημέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θεϊκό φαγητό έφτιαξες Χρυσαυγούλα μου!!! Ο συνδυασμός μελιτζάνας με τυριά και σάλτσα είναι ένα άκρως καλοκαιρινό πιάτο!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρυσαυγή μου έδωσα τη συνταγή στη μαμά μου και μας την έκανε έτσι ακριβως!!!! Ο μπαμπάς μου της είπε ότι είναι το πιο νόστιμο φαγητό που έχει κάνει και πως θελει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα να του το μαγειρεύει!!!!! Σε ευχαριστούμε οικογενειακως ♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή