26 Ιουνίου 2014

Πιπεριές Φλωρίνης ψητές και πως να τις καθαρίσετε





 
Πως θα ψήσετε και θα καθαρίσετε εύκολα τις πιπεριές Φλωρίνης! Μην κοιτάτε με μισό μάτι απαξιωτικά. Το αυτονόητο δεν είναι για όλους το ίδιο. 

Ποστάροντας την ανάρτηση πριν λίγες μέρες που είχε να κάνει με τις φράουλες και το πως θα της καταψύξετε ώστε να τις έχετε φρέσκες τοχειμώνα, διαπίστωσα πως αρκετοί δεν γνώριζαν ότι μπορούν να το κάνουν ή δεν το είχαν σκεφτει.  

Με αφορμή αυτό, είπα  πως είναι χρήσιμο - όσο αυτονόητο κι αν είναι για κάποιους - να ποστάρω κατά καιρούς μερικά tips που μπορούν να λύσουν τα χέρια.

 
Μερικές φορές παιδεύεσαι πολύ μέχρι κάποιος να σου πει το μαγικό κόλπο, που σίγουρα δεν είναι η ανακάλυψη της πενικιλίνης,  μα μπορεί να σε γλιτώσει από κόπο και χρόνο τη στιγμή που το χρειάζεσαι. 

Και μόνο η χαρά που έκανα όταν μου είπαν πως για να αλευρώσω  τα ψάρια αντί να αλευρώνω  ένα ένα το γαυράκι,  αρκεί να τα βάλω όλα μαζί σε μια σακούλα τροφίμων με ελάχιστο αλεύρι και να τα κουνήσω μέχρι να αυτό να τα καλύψει, ήταν αρκετή για να ξεκινήσω αυτή την στήλη στο blog!!!!!!!










ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΨΗΤΕΣ 
 
Υλικά: 

     1)      Πιπεριές Φλωρίνης όσες θέλουμε (καλό είναι, αφού θα κάνουμε τη φασαρία να ψήσουμε αρκετές)
     2)      Ελαιόλαδο
     3)      Ξύδι


Μέθοδος: 

Αφού αγοράσουμε τις πιπεριές, τις πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια τους. Τις στραγγίζουμε για 10 λεπτά και κατόπιν τις στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. 

Ψήνουμε τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να τις δούμε να έχουν φουσκώσει και να έχει γίνει κατά τόπους η φλούδα τους μαύρη. Σημαίνει ότι ψήθηκαν. 

Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις βάζουμε κατευθείαν σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς από πάνω. Αφήνουμε εκεί τις πιπεριές για περίπου 15-20 λεπτά ώστε να κρυώσουν επαρκώς και η φλούδα τους να παραμείνει φουσκωμένη έτσι ώστε να αφαιρεθεί εύκολα.


Αν τις αφήσουμε να κρυώσουν στο ταψί, ως δια μαγείας η φλούδα τους θα ξανακολλήσει πάνω στη σάρκα τους με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί.
Γι΄αυτό το λόγο οι πιπεριές πρέπει να παραμείνουν σε αεροστεγώς κλειστή σακούλα.
Αφού περάσει το χρονικό διάστημα που είπαμε, ανοίγουμε τη σακούλα και παίρνουμε μια πιπεριά ξανακλείνοντάς την. Την καθαρίζουμε. Το ίδιο κάνουμε και με όλες τις υπόλοιπες.
Τοποθετούμε τις πιπεριές εφόσον έχουν κρυώσει απόλυτα σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και προσθέτουμε μέσα σε αυτό ξύδι και λάδι σε αναλογία 50/50 μέχρι που να καλυφθούν απόλυτα. Κλείνουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο όπου και διατηρούνται για αρκετό καιρό.

Μετά από μερικές μέρες θα δούμε το λάδι να έχει πήξει. Αυτό δεν είναι κακό. Βγάζουμε όσες πιπεριές θέλουμε να φάμε και τις βάζουμε σε ένα πιάτο. Τις αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10-15 λεπτά και στο διάστημα αυτό το λάδι θα αναλιγώσει και πάλι. 

Τις πιπεριές μπορούμε να τις σερβίρουμε έτσι όπως είναι σαν σαλάτα, με λαδόξυδο ή να ψιλοκόψουμε από πάνω τους λίγο φρεσκο μαιντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο. 

Καλή επιτυχία!!



17 σχόλια:

  1. Αγαπημένες οι πιπεριές μας έτσι τις καθαρίζουμε,σούπερ Χρυσαυγή μου!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεμένες Ελπίδα μου! Όχι απλά αγαπημένες!!!!

      Καλημέρααα!

      Διαγραφή
  2. Οι αγαπημένες μου πιπεριές!!
    Σκέτη γλύκα!!!!
    Έτσι τις κάνω κι εγώ!!!

    Τέλεια η φωτογραφία σου!!! Ωραίο χαμόγελο!!

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω έτσι τις κάνουν όλοι.
      Φυσικά κάποτε μέχρι να μάθω το κόλπο τσουρουφλιζόμουν.. έκαιγα τα χέρια μου αφού τις καθάριζα μόλις έβγαιναν από το φούρνο.

      Γι΄αυτό και είπα να ανεβάσω αυτό το ποστ!
      Για τον ΕΝΑΝ που δεν θα το ξέρει και θα του φανεί χρήσιμο!

      Θένξ για τη φωτογραφία!
      Στάθηκα πολύ τυχερή στο φωτογράφο!!!

      Διαγραφή
  3. Τώρα ΄΄κτύπησες΄΄το ευαίσθητο σημείο μου.Η καταγωγή μου είναι από την Φλώρινα,Εκεί γεννήθηκα και εκεί έζησα ως τα έκτα γενέθλια μου.Χρόνος ικανός, για ένα εξάχρονο παιδί να παρατηρεί τα τεκταινόμενα στο σπίτι του.'
    Στα μέσα του καλοκαιριού όλη πόλη ντυνόταν στα κόκκινα.Το κλίμα ευνοούσε να κρεμούν σε αρμαθιές τεράστιες, τις πιπεριές, για να στεγνώνουν και να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέλασης του σκληρού και εκτετεμένου χειμώνα.
    Παράλληλα οι νοικοκυρές έκαναν τις απαραίτητες προμήθειες στα βάζα από άλλες παρασκευές,όπως πιπεριές τουρσί,πιπεριές αλοιφή-το άϊβαρ-υπέροχο!!!!!!,και φυσικά τις ψητές πιπεριές και όλα αυτά, αποθηκεύονταν στα σκοτεινά ,δροσερά υπόγεια των σπιτιών .
    Οι μνήμες μου είναι τόσο έντονες ,ώστε ακόμα και τώρα,κλείνοντας τα μάτια, μπορώ να δω,να οσμιστώ ,να γευτώ την άλικη μεστή νοστιμιά τους.
    Μπορώ να΄΄ διακτινιστώ΄΄ στη μεγάλη κουζίνα,να μπερδευτώ στα ανυπόμονα πόδια της γιαγιάς μου που
    έδινε ήρεμα τις προσταγές της δεξιά αριστερά.Μία οικοτεχνία παρασκευής πιπεριών .Βάζα που αποστειρώνονταν σε βραστά νερά,σάλτσες που κόχλαζαν και άφηναν το υπέροχο άρωμα του σκόρδου να γαργαλά τη μύτη ,ατμοί που ακόμα και το καλοκαίρι ,ήταν ευπρόσδεκτοι στο δροσερό περιβάλλον του πιο ενεργού δωματίου του σπιτιού.Μία ανακατωσούρα ,που εμένα με βόλευε,γιατί για στιγμές ήμουν ΄΄απούσα΄΄από την αυστηρή επιτήρηση των μεγάλων.
    Ήμουν κυρία του σπιτιού και κυρίως,κυρία του εαυτού μου.Άλλοτε αισθανόμουν την ανάγκη να συμμετέχω,απαιτώντας να παίρνω ενεργό μέρος στα μαγειρικά δρώμενα,και πολλές φορές ΄΄σουλάτσερνα΄΄ στα κλειστά δωμάτια ,ανακαλύπτοντας τους παιδικούς μου θησαυρούς.
    Αυτούς που για χρόνια κρατώ στη καρδιά μου.Αυτούς των παιδικών αναμνήσεων που γαλουχούν μία ισορροπημένη παιδική ηλικία.Μπορεί και ευτυχισμένη.
    Η μυρωδιά είναι αυτή που μας συνδέει άμεσα με το παρελθόν μας.
    Καλά κάνεις λοιπόν γλυκιά μου φίλη Χρυσαυγή,που φροντίζεις να δώσεις αυτό το δώρο στα παιδιά
    σου.Καλά κάνεις που γεμίζεις το χώρο σου,με οσμές που αργότερα οι κόρες σου ,κλείνοντας τα μάτια και απολαμβάνοντας το άρωμα κάποιου εδέσματος,θα θυμούνται τον χώρο τους.Την κουζίνα τους,την μητέρα τους.Τα καλά φαγητά της και τη διάθεση της διαρκούς παρουσίας της στο μικρό βασίλειο της.Για να δημιουργήσει απλά και σύνθετα πράγματα.,Για να προσφέρει χαρά και ευδαιμονία που μόνο αυτός ο χώρος ξέρει να δίνει.Γιατί κτυπά η καρδιά όλου του σπιτιού γύρω από την ΄΄φουφού΄΄της μαμάς και τα παιδιά αισθάνονται την ασφάλεια που τους προσφέρει η εικόνα αυτή.
    Έχει σημασία να βάζουμε απλά πράγματα στην κουζίνα μας.Ο θησαυρός τη γεύσης από εκεί ξεκινά και πορεύεται στα πιο σύνθετα.Έχει σημασία να μοιράζεσαι μυστικά και ίσως αυτονόητες προτάσεις.Κάποιος θα γίνει πιο σοφός.Κάποιος άλλος θα επιβεβαιώσει την γνώση ,άλλος θα θυμηθεί,άλλος θα ανακαλύψει.
    Σήμερα χάρηκα πολύ το ταξίδι μου.Χάρηκα που έγινες άθελα σου το μέσο για να περπατήσω στα παιδικά μου λημέρια με ξεναγό τις μνήμες μου.Χάρηκα που για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσες την άποψή μου για σένα.Ότι ανακαλύπτεις μέσα στην απλότητα τον θησαυρό της γνώσης.
    Σε φιλώ πολύ,πολύ και για μια ακόμα φορά ευχαριστώ για την κατάχρηση της φιλοξενίας.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα, πες αλήθεια, ανέβασες αυτό το post για να μας δείξεις υπέροχες, κατακόκκινες, στυλάτες φωτογραφίες, και για ξεκάρφωμα να δώσεις και το tip..... εεεεε;;;;;
    Και να σου πω κάτι; Πολύ καλά έκανες! Αυτή την πρότελευταία, με τις ζωντανές, ακόμα πιπεριές, θέλω να τη βάλω επιφάνεια εργασίας!
    Φιλάκια!

    p.s. Κούκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέχασα να σημειώσω την πολύ όμορφη φωτογραφία !!!
    Πολύ ζωντανή και φυσική.Σου πάει να είσαι ΚΑΙ φωτογράφος!
    Κίσες.....που λέει και η φίλη Ζαμπία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ ωχχ πάνε οι δικαιολογίες πως δεν ξέρω να τις φτιάχνω!!!! Και έχει φαγωθεί κι ο Γιώργος να φτιάξουμε!!!
    Ερώτηση: μπορώ να προσθέσω και σκορδάκι στο τάπερ για να αρωματιστούν;;;
    Οι φωτογραφίες σου, όπως πάντα, λαχταριστές (ειδικά η πρότελευταία) και η νέα φωτό εκεί πάνω δεξιά πολύ αληθινή & αυθόρμητη :)
    Καλημέρες & φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κι εμεις ετσι τις καθαρίζουμε.. αλλά βαζουμε σπορελαιο που δεν πήζει!!! πολλά φιλια Χρυσαυγη μου... ps οι φωτογραφιες θεικές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...φτιάξε τις και στείλε βαζάκι δεν υπάρχει περίπτωση να τις φτιάξω τόσο τέλειες, άψογα καθαρισμένες και καλλιτεχνικά φωτογραφημένες...

    Κίσες πολλές!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ με συνεπήρε το κόκκινο και ξεχάστηκα .. Η φωτογραφία σου αναδεικνύει και αποτυπώνει εκτός από τη φυσική τέλεια παρουσία σου και τη χαρακτηριστική σου πόζα όταν φωτογραφίζεις!
    Άψογη!

    Για τον φωτογράφο δεν λέω τίποτε γιατί εμένα με βγάζει "τέλεια", γκουχ γκουχ, όπως είμαι ήθελα να πω... :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως μ αρέσουν οι πιπεριές Φλωρίνης!
    Τις κάνω αρκετά συχνά γιατί πολύ απλά δεν μένουν για πολύ.
    Εγώ βάζω και μια ιδέα σκορδάκι και μπόλικο ξύδι φυσικά.

    Εκτός από το tip για το ξεφλουδισμα μου έδωσες κι άλλη ιδέα: να βγάζω τα σπόρια πριν τις ψήσω.
    Δεν το είχα σκεφτεί πριν...
    Νασαι καλά βρε Χρυσαυγή μου.

    Οι φωτογραφίες σου υπέροχες και πολύ ζωντανές

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα γλυκιά μου Χρυσαυγή... έχεις απόλυτο δίκιο ...αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο δεν σημαίνει ότι το γνωρίζουν όλοι! Εξάλλου αυτά τα τιπς είναι που μας κάνουν εύκολη τη ζωή!
    Υπέροχο ποστ αλλά αυτές οι φωτογραφίες σου με πέθαναν! Νομίζω θα τις κάνω αφίσες για την κουζίνα μου!!! Καταπληκτικές... θα μείνω εδώ να τις απολαμβάνω!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αααααα ξέχασα μου άρεσε η νέα σου φωτογραφία πολύ! :)))
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρήσιμη ανάρτηση! Και τι όμορφες φωτογραφίες!
    Καλό ΣΚ Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1. αγαπώ πολύ τις πιπεριές και ειδικά αυτές
    2. βγάζεις πολύ όμορφες φωτογραφίες, (έχω γίνει γραφική το ξέρω)
    3. βρίσκω φοβερή την ιδέα σου να αναφέρεις λύσεις που σου λύνουν τα χέρια και είναι απλές αλλά χρήσιμες
    4.Πολύ μου αρέσει η νέα σου φωτογραφία ^^
    Ξέχασα κάτι? ΑΑαα ναι...Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε για το τιπ καθαρίσματος....Μπορούμε μετά το καθάρισμα να τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά και να φυλάξουμε σε σακουλάκια τροφίμων στον καταψύκτη μας μέχρι και 6 μήνες...Το κάνω κάθε χρόνο και είναι φρέσκιες σαν να τις έκανα εκείνη την στιγμή...Απλά αφήνουμε να ξεπαγώσουν και προσθέτουμε αλάτι λάδι και ξύδι....δοκιμάστε το και θα με θυμηθήτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10