29 Μαΐου 2013

Λιβανέζικο κοτόπουλο με πιλάφι





Ακούς «λιβανέζικο» και λες «ω, ρε μάνα μου... τι υλικά να θέλει αυτό τώρα και ποιός τρέχει να το φτιάξει».  Κι όμως τα φαινόμενα απατούν. Λιβανέζικο μεν, πολύ οικείο δε, καθώς με καθημερινά υλικά και εύκολη εκτέλεση έχει κανείς ένα φαγητό πρωτότυπο που μυρίζει ανατολή.  




ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ

Υλικά για το κοτόπουλο: 

     1)      1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
     2)      Χυμός από 3 ζουμερά λεμόνια
     3)      1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο
     4)      1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
     5)      1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
     6)      ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, γιατί είναι καυτερό)
     7)      1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     8)      100 ml λάδι 

Υλικά για το πιλάφι: 

     1)      4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     2)      1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
     3)      1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
     4)      1 κούπα κίτρινο ρύζι για πιλάφι
     5)      ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
     6)      3 κουταλιές της σούπας σταφίδα μαύρη
     7)      50 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
     8)      2,5 κούπες  ζωμό κότας
     9)      Αλάτι
     10)   Πιπέρι 



Διαδικασία: 

Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο τουλάχιστον 8 ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ). Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: 

Σε ένα μεγάλο  μπολ βάζουμε το κοτόπουλο πλυμένο και κομμένο σε μερίδες και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο  για όλο το βράδυ κατά προτίμηση. 

Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε το κοτόπουλο παίρνουμε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα – ισα, το λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα, καθώς και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους  200 βαθμούς για περίπου μία ώρα, στο αερόθερμο.  Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε να μην αρπάξει από τη μία μεριά. Επίσης αν δούμε ότι το ζουμί του έχει εξατμιστεί, τότε προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό. Πάντως στο τέλος πρέπει να έχει μείνει σχεδόν στεγνό, ίσως με ελάχιστο ζουμάκι. 

Κατά τη διάρκεια που το κοτόπουλο ψήνεται, φτιάχνουμε ως εξής το πιλάφι: 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε  τις 4 κουταλιές λάδι να κάψουν. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά καλά. Προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να γίνει διάφανο. Αυτό θα πάρει περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση και όταν συμβεί αυτό χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο minimum, κλείνοντας ταυτόχρονα και την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να παραμείνει σπυρωτό. Αν δουμε ότι μετά το πέρας του 25λεπτου υπάρχουν ακόμα υγρά μέσα στην κατσαρόλα, δυναμώνουμ ε την ένταση της θερμοκρασίας και αφήνοντας ανοιχτό το καπάκι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν έτσι ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα.
 
Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω την  κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι της. Αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά. 

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό!

Καλή επιτυχία!!!






28 σχόλια:

  1. Ω ΡΕ ΜΑΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!
    Ω ΡΕ ΜΑΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!
    Ορμάω.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όρμα γιατί για σένα το έβαλα σήμερα αυτό το φαγητό.
      Αλλο είχα προγραμματίσει και άλλαξα γνώμη επειδή το είδες στις φωτογραφίες και σου άρεσε!!!

      Διαγραφή
  2. Τόσο καλομαγειρεμένο, τόσο νόστιμο και να απέχει από μένα χιλιόμετρα!?
    Αυτή η ζωή είναι άδικη, πάει τελείωσε!

    Καλά, το πόσο μ΄αρέσει το ρύζι, με σταφίδες και κουκουνάρι δεν περιγράφεται. Μπορώ να το τρώγω μια εβδομάδα και στα 3 γεύματα της ημέρας, μέχρι κορεσμού!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πνίγει το δίκιο Ζαμπία και εμένα το Λιβανέζικο !!
      Αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφησβήτητο.

      Να σου πω την αλήθεια μου, κι εμένα αυτός ο συνδυασμός στο ρύζι με το κουκουνάρι και τη σταφίδα είναι ο αγαπημένος μου. ...Κι ας μην πλησιάζω τη σταφίδα σε γλυκά ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων.

      Αυτό θα πει παραξενιά!!

      Δικό σου λοιπόν το πιλάφι μέχρι κορεσμού!!

      Διαγραφή
    2. Telika gia mena to eftiaxes `h gia thn Zambia??????

      Διαγραφή
  3. Ήρεμα κορίτσια..τι είναι αυτό πάλι σήμερα!!!Δεν σας προλαβαίνω!!!!
    Τι φαγητό είναι αυτό!!!!Λιβανέζικη κουζίνα με ευανάγνωστα υλικά και τρόπο παρασκευής που παραπέμπει στις αγαπημένες μικρασιάτικες προτάσεις.
    Υπέροχο Χρυσαυγή μου!Μπράβο και πάλι μπράβο!!
    Η συντριπτικά νόστιμη εναπόθεση των ανατολίτικων στοιχείων στα δύο βασικά υλικά της συνταγής,ενεδρεύεικαι ενθαρρύνει, για την ενθρόνιση του πιάτου αυτού στα μυστήρια της εξωτικής κουζίνας.Τα μαγειρικά του θέλγητρα, κατευθυνόμενα από τα επιδέξια χέρια αλλά και το ευρηματικό μυαλό της μαγείρισσας,συνηγορούν στην απόλυτη γαστριμαργική μας απόλαυση.
    Ο μηχανισμός της παρασκευής και η αρμονική μεγαλοφυία των συστατικών,τα μεστά βαριά αρώματα και η καλπάζουσα φαντασία ,μας οδηγεί σε μεγαλοπρεπές σεράι,όπου τα μαγειρικά δρώμενα ξεδιπλώνονται σε οντάδες και τραπέζια με γευστική πλεονεξία.(ουδεμία σχέση έχω με το καθημερινό τούρκικο σήριαλ!!...)
    Φιλάκια πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου!!!
    ΥΓ.Η μόνη προσθήκη που θα έκανα στο υπέροχο αυτό πιάτο θα ήταν λίγη κανέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει Φωτεινή μου που εκεί που μιλάς με τον ποιητικό σου, μοναδικό λόγο, μας πετάς το τούρκικο στη μέση και μας (εμένα τουλάχιστον σίγουρα) αποσυντονίζεις από τα γέλια!!

      Το χιούμορ σου να το αφήνεις ελεύθερο ποιο συχνά! Σου πηγαίνει πολύ!!

      Την κανέλα την κρατάω στα υπόψην για την επόμενη φορά! Κάθε προσθήκη προς βελτίωση είναι καλοδεχούμενη!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Αχ αυτή η σταφίδα μέσα στα κρέατα....πόσο πολύ μου αρέσει!!!!!!!!!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Λίλα μου το ιδιο. Σε αντίθεση με τα γλυκά που δεν την πλησιάζω καθόλου!!!

      Φιλιά πολλά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Φαγάκι ιδανικό για κυριακάτικο γεύμα, με όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω απ' το τραπέζι να διεκδικεί το μεγαλύτερο μπουτάκι! :-)
    Μπράβο, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ για Κυριακή το σκέφτηκα έτσι πληθωρικό και οικείο όπως είναι..
      Συμφωνούμε λοιπόν και μάλλον μας βλέπω να τσακωνόμαστε για το μπούτι!!

      Σε φιλώ πολύ!!

      Διαγραφή
  6. Άψογη η συνταγή, άψογη και η φωτογράφηση της!
    Πραγματικά πολύ καλές οι φώτο Χρυσαυγή μου, αναδεικνύουν πλήρως το πιάτο!
    Όντως θα περίμενα μια πιο "ξένη" συνταγή, αλλά το κοτόπουλο σου μοιάζει με ένα πιο σπιρτόζικο δικό μας λεμονάτο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ερμιόνη, σε ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες!!!
      Με πρωταγονιστή το φαγητό και μόνον αυτό, δεν περίμενα ότι θα έβγαινε η φωτογράφιση πετυχημένη, χωρίς κάτι για φόντο που να βοηθάει. Ωστόσο το φως εκείνη την ημέρα ήταν με το μερος μου!!

      Το κοτόπουλο κάθε άλλο παρά "ξένο" είναι όπως είδες. Πολύ απλό και πολή καθημερινό μας βοηθάει να το φτιάξουμε οποιαδήποτε στιγμή!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Δεν τολμάω να βάλω τη σταφίδα σε φαγητό...είναι καιρός να τη δοκιμάσω και θα σου γράψω.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν τολμάω να την βάλω σε γλυκό γιατί δεν μου αρέσει καθόλου.
      Παραδόξως στο φαγητό και ειδικά στο ρύζι με τρελαίνει.

      Αν πιστεύεις ότι δεν θα σου αρέσει και τόσο ή αν είσαι δυστακτική βάλε λίγη ποσότητα σαν πρώτη φορά και βλέπεις. Αν είναι λίγη, μπορεις να την βγάλεις και με το πιρούνι αν τελικά δεν σου αρέσει καθολου.

      Φιλιά Δήμητρά μου!

      Διαγραφή
  8. Άκουσα Λιβανέζικο, δηλαδή Αραβικό, και ήρθα, Χρυσαυγή μου!
    Φαίνεται καλοφτιαγμένο και πολύ ωραία φωτογραφισμένο, μπράβο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!
      Καλώς ήρθες. Χαίρομαι που σου αρέσει!!

      Διαγραφή
  9. Χρυσαυγή μου και εγώ με τη σταφίδα έχω μια σχέση αγάπης αλλά και μίσους ταυτόχρονα! Σε κάποιες συνταγές την αποζητώ και σε κάποιες απλώς την προσπερνάω!!! Το σημερινό σου πιάτο είναι τόσο καλοφροντισμένο που σίγουρα θα το δοκιμάσω όπως ακριβώς μας το προτείνεις!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρυσαυγή μου, τι όμορφο πιάτο! Και πόσο αρωματικό πρέπει να είναι! Η Λιβανέζικη κουζίνα είναι εξαιρετική! Όπως και η συνταγή σου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτά είναι! Λες "σήμερα έχουμε κοτόπουλο με ρύζι" κι εκεί που περιμένει ο άλλος τα συνηθισμένα, βγάζεις αυτό το νόστιμο φαγητό και του τρέχουν τα σάλια! Πολύ καλή η "πινελιά" με το κουκουνάρι στο ρύζι. Φαντάσου ότι το τρώω και σκέτο, τόσο πολύ μου αρέσει!
    Συγνώμη τώρα, αλλά πάω να δω και την προηγούμενη συνταγή σου που μου τράβηξε την προσοχή!
    Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχο φαγητό και πολύ όμορφες φώτο. Μου αρέσουν πολύ τα ανατολίτικα
    φαγητά, που θυμίζουν άλλωστε και ελληνική κουζίνα.
    Λατρεύω τις σταφίδες και το κουκουνάρι στο ρύζι και στο κοτόπουλα.
    Προσδίδουν απίστευτη γλύκα και νοστιμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειο habibti που λένε κι οι Λιβανέζοι! (σημαίνει αγαπημένη μου)
    Είχα μια συμφοιτήτρια στο Λονδίνο Λιβανέζα, πολύ καλή μου φίλη! Τι μαγείρευε..άσε! Και τι φαγητά μας έστελνε η μαμά της με κούτες..μου τα θύμισες τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμο δείχνει και αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο φαγητό και πολύ ωραίες οι φωτό σου Χρυσαυγή μου!!! Λατρεύω αυτή τη συνταγή και καταγράφεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λαχταριστό πεντανόστιμο σίγουρα στα προσεχώς!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τελειο.εφαγα πολύ όμως και βαριέμαι να κουνηθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολύ νοστιμο δεν μπορω να σταματήσω να τρωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10