27 Αυγούστου 2010

Αφράτη μους με σοκολάτα γάλακτος

       
Στο κατώφλι του Σεπτέμβρη...
        Ο Σεπτέμβριος και ο Ιανουάριος για μένα σηματοδοτούσαν ανέκαθεν μια καινούρια αρχή.

        Ο μεν Ιανουάριος γιατί είναι η αρχή κάθε νέας χρονιάς. Αφήνουμε πίσω τα παλιά, τα πράγματα που μας στεναχώρησαν, ακόμα και τα επιπλέον κιλά που πήραμε κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και θέτουμε νέους στόχους για την χρονιά που έρχεται.

       Ο δε Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας που και αυτός κατά κάποιο τρόπο δηλώνει μια καινούρια αρχή. Την αρχή μιας ανηφόρας. Ως μαθήτρια σκεφτόμουν κάθε Σεπτέμβριο ότι τη φετινή σεζόν έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο, ως ενήλικη εργαζόμενη έβλεπα το Σεπτέμβριο σαν μήνα έναρξης μιας μακράς περιόδου εργασίας μέχρι να ξαναφτάσει το πολυπόθητο καλοκαίρι με τις διακοπές!

       Το μήνα αυτό τέλος τον έχω συνδέσει με το χειμώνα γιατί παρόλο που έχει ενταχθεί στη χώρα μας στο καλοκαίρι, λόγω καιρικών συνθηκών, εμείς κάνουμε τις προετοιμασίες για το χειμώνα! Αγοράζουμε ξύλα για το τζάκι, σκεφτόμαστε τα πρώτα κρύα κάνουμε σχέδια για την νέα σχολική χρονιά των παιδιών και…. τρώμε σοκολάτα!!!

        Η σοκολάτα όπως και να το κάνεις μου θυμίζει περισσότερο το χειμώνα. Τέσσερις λοιπόν μέρες πριν το φθινόπωρο φτιάχνω μια υπέροχη και αφράτη μους με σοκολάτα γάλακτος! Enjoy!

       Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Σοκολάτα», του Στέλιου Παρλιάρου και είναι πανεύκολη!




ΑΦΡΑΤΗ ΜΟΥΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Υλικά για 6 μερίδες:

1) 6 κρόκοι αυγών
2) 6 ασπράδια αυγών
3) 80 γραμμάρια ζάχαρη
4) 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
5) 350 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη σε μπεν μαρί
6) Λίγη κουβερτούρα (όχι γάλακτος) τριμμένη για την διακόσμηση.



Εκτέλεση:

         Βάζουμε σ΄ ένα μεταλλικό μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μπολ σε μπεν μαρί (πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει) και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα έως ότου ασπρίσει και φουσκώσει.

          Προσθέτουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα, της οποίας η θερμοκρασία πρέπει να είναι 35ο C (να μην είναι ούτε κρύα ούτε ζεστή στο δάχτυλό μας), ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα γάλακτος.

           Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά και γεμίζουμε μικρά μπολ. Αφήνουμε την μους στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες πριν σερβίρουμε. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε πάνω από κάθε μπολάκι τριμμένη κουβερτούρα.

Καλή επιτυχία!



23 Αυγούστου 2010

Cheesecake μελιτζάνας

         
Η επιστροφή της άσωτης με ένα cheesecake μελιτζάνας!

         Μετά από μακρά περίοδο διακοπών επέστρεψα! Προσπαθώ να εγκλιματιστώ βέβαια ακόμα αλλά δεν τα καταφέρνω. Σκέφτομαι πως όλα κάποτε τελειώνουν. ….Οι διακοπές, τα καλοκαίρια, οι φιλίες, τα ωραία γεύματα, η ξενοιασιά. Αυτός ο μήνας ήταν για μένα εκτός από ξεκούραστος και πολύ ψυχοφθόρος για ένα σωρό διαφορετικούς λόγους. Επέστρεψα όμως, και παρόλη την κακή μου διάθεση έχω μία καταπληκτική συνταγή!

         Μου την έστειλε από την Αγγλία η καρδιακή μου, η παιδική μου, η αδελφική μου φίλη Λήδα! Η Λήδα παρόλο που δεν μαγειρεύει ξέρει να εκτιμά το καλό και ποιοτικό φαγητό. Είναι ο επίσημος δοκιμαστής μου και την έχω ανακηρύξει ως «manager του blog» μιας και όποτε δημοσιεύω συνταγή με παίρνει κατευθείαν τηλέφωνο και μου δίνει feedback, τόσο για το food styling, όσο και για τα κείμενα και τις συνταγές!

         Το cheesecake αυτό είναι μια πραγματικά πολύ νόστιμή και πανεύκολη συνταγή. Τόσο ο συνδυασμός μελιτζάνας και τυριών, όσο και τα δροσερά κομμάτια τομάτας που συναντά κανείς όταν το τρώει την κάθε μπουκιά, απογειώνουν αυτό το πραγματικά ιδιαίτερο cheesecake. Είναι τέλειο και για μπουφέ. Δοκιμάστε το όσο υπάρχουν ακόμα μελιτζάνες!!



CHEESECAKE ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ


Υλικά:


1) 90ml ελαιόλαδο
2) 4 μικρές μελιτζάνες, κομμένες σε φετάκια 2 εκατοστών
3) Αλάτι
4) Πιπέρι
5) 150 γραμμάρια φέτα τριμμένη
6) 150 γραμμάρια cream cheese
7) 60 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
8) 3 αυγά
9) 150 γραμμάρια τοματίνια κομμένα κατά μήκος
10) Ρίγανη



Εκτέλεση:


          Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και απλώνουμε σε ταψί τις φέτες της μελιτζάνας με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν και από τις δύο μεριές. Κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.

          Ανακατεύουμε σε μπολ την φέτα, το cream cheese, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και λίγο πιπέρι. Στη συνέχεια τοποθετούμε με σειρά τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20 εκατοστών. Από πάνω στρώνουμε τις τομάτες, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και προσθέτουμε ρίγανη. Τέλος ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των τυριών και προσθέτουμε λίγη ακόμα ρίγανη. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει λίγο και κατόπιν το κόβουμε .